lauantai 21. huhtikuuta 2007

Miten iso työ on kurssiaineiston tekemisessä?

Esittelin ITK-päivillä Hämeenlinnassa mm. PS5-kurssia (aiheenani oli elävä oppimateriaali ja virtuaali-ikkunat). Minulta kysyttiin, miten iso työtaakka on wikiin tuotettavan oppimateriaalin tekemisessä.

Työtaakka ei ole suuri. Ensinnäkin en tee sellaisia asioita, jotka aiemmin veivät aikaa. En tee PowerPoint-kalvoja, en monista juuri mitään, en joudu mapittamaan papereita, en joudu etsimään papereita. Laitan kaiken sähköiseen muotoon verkkoon. Huolehdin varmuuskopiot uutissyötteen (RSS) avulla eli se tapahtuu automaattisesti. Wikin varmuuskopion saan muutamalla klikkauksella.

Suuren osan aineistoa kirjoitan suoraan oppitunnilla wikiin. Kun opiskelijat tekevät harjoituksia, puuhaan wikin kanssa. Valokuvaan taululle piirtämäni ja siirrän valokuvat wikiin (rakastan liitutaulua). Nauhoitteita en ole vielä muistanut tällä kurssilla tehdä, mutta niistäkin tulee parempia suoraan tunnilla.

Minulla on sopivat (ja ilmaiset) ohjelmat, joilla käsitellä mediaelementtejä. Työskentelen enimmäkseen omalla koneellani, työkoneille ei saa kaikkia käteviä ohjelmia. Eniten käytän kuitenkin verkkopalveluita ja niihin pääsen käsiksi suoraan luokasta.

Ja sitten tärkeää on se, että oppimateriaaliin tulee koko ajan myös opiskelijoitten panosta. Joko tekstiä, piirroksia tai heidän kysymyksiään. Yritän opastaa ihmettelemiseen, kummasteluun, tutkivaan oppimisasenteeseen. Siksi kysymykset ovat tärkeitä. Innostun niistä itsekin ja ihan huviksenikin selvitän juttuja. Kerään linkit talteen sosiaalisilla kirjanmerkeillä, mikä osaltaan säästää aikaa.

Tähän mennessä ei ole ollut taakka synnyttää kurssiaineistoa. Olenpa ehtinyt hyvin tähän dokumentoimaankin omaa työtäni.

Ei kommentteja: